Geleneksel İsviçre saatçiliği denince ilk akla gelen markalardan biri olan Tissot ( 1853 ) neredeyse tüm saat severlerin hayatlarının bir döneminde kullandığı hatta bir çoğunun kullanmaya devam ettiği, fiyat fayda ilişkisini koruyarak milyonların kalbinde yer etmiş bir markadır. Bu köklü markanın 2021 yılında, şu sıralar moda olan re issue ( eski modellerin güncel bakış açısı ve üretim kalitesi ile yeniden üretilmesi akımı ) çerçevesinde piyasaya sunduğu ve PRX modeli ile saat dünyasında fazlasıyla heyecan uyandırdı.Kendi fiyat segmentinde birçok saat severe göre yılın saati ünvanını fazlasıyla hak eden model, markanın 1970’lerde piyasaya sunduğu modelin adete güncellenmiş haliydi.





Ünlü saat tasarımcısı Gerald Genta’nin 70’li yılların başında Audemars Piguet markası için tasarladığı Royal Oak modeliyle başlayan " çelik kasa ve kasaya entegre çelik bilezikli lüks spor saat" akımı saatçilik dünyasına yeni bir soluk getirmiş ve birçok İsviçre markasının bu kategoride saatler üretmesiyle devam etmiştir.




O yıllarda Sea Star adıyla yola çıkan model de akımla üretilen saatlerden biri. Sonrasında ve günümüzde, PRX olarak adlandırılan modelin baş harfleri olan; P ( PRECİSE ) dakik kesin, R ( ROBUST ) güçlü dayanıklı ve Roma rakamı olan X ( 10 ), 10 bar yani 100 metre su geçirmezlik anlamı taşıyor.





Entegre bileziğe sahip olan model oldukça albenili ve kaliteli duruyor. 40 mm çap, 10,4 mm kalınlığa sahip olan çelik kasa proporsiyon olarak kompakt, bilekte rahat ve ergonomik duruyor.




Kadranı çevreleyen yuvarlak yüksek ve parlak bezeli, mat kasası ve bileziğiyle uyum içinde. Elmastan sonra en sert ve dayanıklı malzeme olan safirden elde edilen camı hem quartz ( pilli ) hem otomatik versiyonda standart olarak kullanılmış.  





Bezeli ve kasanın birbirinden ayrı formda ve farklı cilalı oluşu, saati olduğundan çok daha ince görünmesini sağlamış. Saat 3 yönüne yerleştirilmiş tepe kurma kolu, marka isminin baş harfi olan büyük T harfi ile işlenmiş.





2021’in sonunda Tissot, bu harika tasarımı önce quartz mekanizmayla, hemen ardından markanın Powermatic 80 diye adlandırdığı (ETA 2824-2'nin geliştirilip modifiye edilmiş versiyonu) otomatik mekanizmalı versiyonunu piyasaya sundu.  




Markanın uzun yıllardır ürettiği ve kabul görmüş mekanizması ETA2824-2 üzerine inşa edip geliştirdiği ve POWERMATİC 80 olarak adlandırdığı 80 saat enerji rezervine sahip, manyetik alanlardan etkilenmeyen, sapma ayarları fabrikasyon olarak ayarlanan silisyum kaplı özel balans sistemine sahip olan ETAC07.111 kodlu mekanizma, kendi fiyat segmentine göre oldukça başarılı ve özel.  





QUARTZ ile POWERMATIC 80 modeller arasında mekanizma dışında birkaç fark ve değişiklik de var elbette.  

Bunlardan ilki kadran yapısı ve renkleri, 

Quartz olan versiyonda kadran daha sade ve düz. 

Mavi, siyah, beyaz ve renk seçenekleri ile satışa sunulan modelde, beyaz ve siyah versiyonunda kadran dikine fırçalanmış, mavi ve yeşil kadranda ise ( sunburst ) güneş patlaması efekti verilmiş.





Otomatik mekanizmalı ( POWERMATIC 80 ) versiyonunda ise kadran daha şık ve özenilmiş. Beyaz, mavi, siyah olmak üzere üç farklı renk seçeneği sunan model, marka tarafından ‘yükseltilmiş petek dokusu’ olarak adlandırılan, waffle benzeri dokuya sahip. Özellikle gün ışığında göz dolduran bir estetiğe sahip olan model kendinden kat ve kat pahalı, AP Royal Oak (15202) anımsatmıyor değil.  





Marka 2022 yılında PRX ailesini genişleterek, 35 mm kasalı versiyonunu üretmeye başladı. Yeni modellere lacivert, mavi, gri, yeşil ve altın sarısı olmak üzere 5 farklı renk eşlik ediyor. Kadranların tamamında güneş patlaması(sunburst) efekti kullanılmış.Modeller arasında deri kordon seçeneği de mevcut(mavi). Altın sarısı kadranda, kasa ve bilezik pvc altın kaplanmış. Model şimdilik sadece quartz  mekanizmayla satılıyor.  





Evet PRX ailesi genişlemeye devam ediyor dedik. Marka 35 mm kasalı versiyonunu tanıttıktan kısa bir süre sonra PRX Chronograph modelini lanse etti.42 mm genişliğe, 14,5 mm kalınlığa sahip kasaya ailenin diğer üyelerinden aşına olduğumuz entegre bilezik eşlik ediyor.İki farklı kadran rengiyle satışa çıkacak modelin mavi ve beyaz renkleri mevcut.Kadranın 3, 6, 9 konuma yerleştirilmiş alt kadranlar (subdial) şık ve okunaklı.Marka modelinde Valjoux 7753 tabanlı, ETAA05.H31 kodlu mekanizma kullanmış.60 saat güç rezervine sahip mekanizma oldukça başarılı ve özel. Üretimi maliyetli ve karmaşık olan otomatik chronograpı giriş segmenti bir modele uyarlamak oldukça mantıklı ve doğru bir hamle gibi.


 




Sonuç olarak, beklenmedik bir anda kendi ürün gamına böyle bir ürünler koyarak doğru bir hamle yapan marka bir süre daha isminden bahsettirecek gibi. Tarihinin tozlu sayfalarından çıkarıp böyle bir değeri tekrardan satışa sunması gerçekten takdire şayan bir hareket oldu, üstelik bu kalite ve fiyata! Teşekkürler Tissot!